سفارش تبلیغ
صبا ویژن
هر که خوش رفتاری پیشه کند، دوستانش فراوان شوند . [امام علی علیه السلام]
 
جمعه 90 مرداد 14 , ساعت 12:0 عصر

اوکراین دومین کشور بزرگ اروپا :

اوکراین دومین کشور بزرگ اروپا به لحاظ وسعت پس از روسیه به حساب می آید که در قرون وسطی با عنوان روسیه (کیفسکی روس) هسته ی مرکزی اسلاو های شرقی محسوب می شد.
این سرزمین در پی جنگهای متعدد تجزیه شد و تحت کنترل سایر کشورها به ویژه لهستان و اواخر قرن هجدهم روسیه در آمد اوکراین پس از انقلاب اکتبر سال 1917 در روسیه به عنوان یکی از جماهیر سوسیالیستی محسوب می شد تا اینکه در تاریخ 24/8/91 پس از فروپاشی شوروی به استقلال رسید. شایان ذکر است اوکراین حتی در زمانیکه جز اتحاد شوروی به شمار می رفت واجد حق رای در سازمان ملل متحد بود و از 24 اکتبر 1945 عضو این سازمان محسوب می شود. این کشور یکی از ارکان چهارگانه اصلی تشکیل دهنده شوروی بود که در تاسیس و انحلال این امپراطوری سهم به سزایی داشته است.

پرچم اوکراین :

پرچم اوکراین متشکل از دو رنگ آبی در قسمت بالا و زرد در پائین می باشد. رنگ زرد سمبل مزارع گندم اوکراین می باشد. به روایت دیگر دو رنگ آبی و زرد این پرچم مظاهر آب و آتش نیز محسوب شده اند.

نشان ملی اوکراین :

پس از استقلال اوکراین «سر نیزة سه شعبه» نشان رسمی اوکراین شناخته شد. «نیزة سه شاخه» در مناطق مرکزی اوکراین از قرن 6 میلادی به عنوان سمبل «قدرت» شناخته شده است. این نشان در زمان دولت شهرهای روس کیف مورد استفاده قرار می گرفت. در برخی تعابیر این نشان مظهری از سرنیزة جنگی تلقی شده و در برخی تفاسیر دیگر مظهر شاهین در حال شکار، کمان خمیده با تیر و در نهایت تثلیث مقدس (پدر، پسر، روح القدس) معرفی شده است. به هر حال اکثریت بر این باورند «سرنیزة سه شعبه» مظهر قدرت برتر می باشد. نشان نیزه ی سه شعبه و پرچم اوکراین برای اولین بار به طور رسمی توسط اولین دولت مستقل اوکراین یعنی «جمهوری مردمی اوکراین» در سال 1918 به کار رفت.

اطلاعات جغرافیایی مساحت اوکراین :

مساحت اوکراین که سرزمین پست و همواری است که کهبیشتر قسمت های آن را جلگه در بر گرفته 603700 کیلو متر مربع می باشد. نام محلی آناوکراین با تلفظ «اوکرائین» به معنای پایان قلمرو و یا «کرانه» میباشد.

جمعیت اوکراین :

جمعیت اوکراین در بین سال های 92 تا 95 در حدود 52 میلیون نفر بود ولی با توجه به آنکه درسال های اخیر رشد جمعیت در این کشور منفی بوده است بر اساس آخرین سرشماری رسمی (22آذر 1380) جمعیت اوکراین 415000/48 نفر اعلا م گردیده که شامل 54 درصد زن و 46 درصدمرد و 32 میلیون جمعیت شهر نشین و 16 میلیون روستائی می باشد. پایتخت آن کیف نیز 5/2 میلیون نفر جمعیت دارد.
محدوده جغرافیایی: این کشور در شمال دریای سیاهقرار گرفته و طول سواحل سواحل آن 2782 کیلومتر می باشد. دریای آزوف در جنوب شرقیاوکراین جزئی از دریای سیاه به حساب می آید که به وسیله تنگه ی کرچ به آن متصل استو میان روسیه، شبه جزیره ی کریمه و خاک اصلی اوکرا ین قرار دارد. این کشور از شمالبه بلاروس، از شمال شرق و شرق به روسیه، از جنوب و جنوب غربی به رومانی و ملداوی واز غرب به کشورهای لهستان، مجارستان و اسلواکی محدود می شود. همچنین از طریق دریایسیاه با ترکیه، بلغارستان، و گرجستان دارای مرز مشترک دریائی می باشد.

آب و هوای اوکراین :

آب و هوا در اوکراین درشمال سرد و در جنوب معتدل است. در شهر کیف 2 تا 3 ماه از سال یخبندان کامل است کهدما تا 30 درجه زیر صفر هم میرسد. میانگین دما در ماه ژانویه منفی 6 درجه و درجولای مثبت 20 درجه سانتیگراد است ولی در جنوب کشور حرارت در ژانویه 4 درجه و درجولای 24 درجه است.

آب وهوای کشور اوکراین در تابستان معتدل و در زمستان سرد است به نحوی که حتی تا 25 درجه زیر صفر نیز میرسد و شبیه به آب و هوای استان اردبیل میباشد.

رودخانه های مهم اوکراین :

در اوکراین رود های فراوانی جریان دارند که عمدترینآنها دنیپر، دونتس و بوگ جنوبی می باشند. دنیپر که سرچشمه آن کوههای روسیه و بلاروسهستند پس از ولگا و دانوب بزرگترین رود اروپا محسوب می شود و فقط سه ماه از سال آبآن منجمد می گردد. همچنین چندین سد ونیرو گاه برق آبی بر روی دنیپر احداث گردیده کهدریاچه های مصنوعی بزرگی را تشکیل داده است.

نژاد مردم اوکراین :

نژاد اوکراینی از گروه نژادهای اسلاو شرقی می باشد. اوکراینی ها 73 در صد جمعیت را تشکیل می دهند. روسها بزرگترین اقلیت نژادی در این کشور به حساب می آیند که بیش از یک پنجم جمعیت اوکراین را تشکیل می دهند. طبق آخرین آمار در حدود 500 هزار نفر یهودی در اوکراین زندگی میکنند که حدود یک درصد جمعیت اوکراین را شامل می شود. اقوام ساکن دیگر در اوکراین شامل بلاروسها 8 درصد، ملداویائی ها 6 درصد، لهستانیها 8/1 درصد و مابقی مجارها،یونانیها، رومانیائی ها و تاتارها می باشند.

زبان ملی اوکراین :

زبان مردم اوکراین از گروه زبان های اسلاو شرقی است و شباهت زیادی به زبان روسی دارد. به عبارت دیگر لغات مورد استفاده در زبان اوکراینی بیشتر بر گرفته از زبان لهستانی است ولی دستور زبان این زمان به مانند زبان روسی می باشد. زبان روسی می باشد. زبان روسی بیشترین رواج را پساز زبان اوکراینی در این کشور دارد. اخیراً با هدف انسجام بخشیدن به زبان و فرهنگ اوکراینی اهمیت بیشتری به آن داده می شود و این امر باعث بروز اختلافاتی میانی اوکراینی ها و روسعا از یکسو و دو کشور روسیه و اوکراین از سوی دیگر شده است. این امر در مناطق غربی اوکراین به ویژه لووف باعث تنشها حتی خونریزی هم شده است. ضمناً الفبای زبان اوکراینی نظیر زبان روسی سیریلیک می باشد و تفاوت میان این دو اندک است.

مذهب اوکراین :

تا سال  988  میلادی ساکنین اوکراینی فعلی نیز به مانند بسیاری از مردم اروپا بت پرست بودند ولی با پذیرش آئین مسیحیت از سوی پرنس ولادیمیر این کشور نیز مسیحی شد. در سال 1054 به دنبال تکفیر متقابل پاپ روم و پاتریاک بیزانس مذهب ارتدوکس توسط پاتریاک بیزانس بهوجود آمد و کشور های زیادی از جمله دولت شهر روس کیف (اوکراین، روسیه و بلاروس) ارتدوکس گردیدند و به همین دلیل بیشتر مردم اوکراین تابع کلیسای ارتدوکس بوده و اقلیتی تابع کلیسای کاتولیک می باشند که بیشتر ساکن نواحی غرب اوکراین نواحی غرب اوکراین هستند. علاوه بر ارتدوکسها و کاتولیک ها، پیروان مذهب پروتستان و برخی فرقمسیحی نیز در اوکراین وجود دارند. یهودیان هم دارای کنیسه های مختلف هستند (در کیف 2 کنیسه) که مراسم مذهبی خود را انجام می دهند.

مسلمانان اوکراین :

اگرچه آمار رسمی از مسلمانان اوکراین موجود نیست ولی رقم تقریبی مسلمانان اوکراینی 2 میلیون برآورد شده است که عمدتاً در شبه ی جزیرة کریمة ساکن میباشند ولی در سایر شهرهای اوکراین به مانند دانتسک، زاپاروژیه، لوگانسک و غیره زندگی می کنند و عمدتا از اقوام تاتار،داغستانی و آذربایجانی می باشند. آذریها شیعه اثنی عشری بوده و مابقی اهل تسنن هستند. دین مبین اسلام توسط ترکهای عثمانی و بازرگانان کشورهای شرقی در اوکراین رواج پیدا نموده و گفتنی است در حال حاضر 327 تشکل اسلامی در اوکراین مشغول فعالیت می باشند. در شبه جزیره ی کریمه مساجد زیادی وجود دارد ولی در سایر شهرها مسلمانانبه دلیل عدم وجود مسجد برای انجام تکالیف دینی مشکل دارند. در شهر کیف نیز مسجد یا حداث شده که هنوز به اتمام نرسیده لکن روزهای جمعه از آنان برای اقامه فریضه جمعه بهره برداری می شود.

سیاست و حکومت اوکراین :

اوکراین در 16 جولای سال 90 حق حاکمیت ملی و در 24اوت 1991 استقلال کامل خویش را به دست آورد.تفکیک قوا در اوکراین پذیرفته شده وقوای مجریه، مقننه و قضائیه در آن نقش می کنند. سیستم حکومتی اوکراین را می توانریاستی _ پارلمانی محسوب داشت. قانون اساسی جدید آن در ژوئن سال 1996 به مورد اجراگذاشته شد که دارای 15 فصل و 161 اصل می باشد. آخرین اصلاحات قانون اساسی در 28فروردین 1379 در یک همه پرسی انجام شد که طبق آن قرار است برخی اختیارات رئیس جمهوردر برابر قوه ی مقننه کشور افزایش یابد و قوه ی مقننه کشور از یک مجلسی به دو مجلسی تبدبل شود و از مصونیت نمایندگان مجلس کاسته شود. این امر تا امروز به مرحله ی اجرانرسیده است. رئیس جمهور اوکراین دوم شهریور ماه 1381 همزمان با یازدهمین سالگرد استقلال اوکراین در سخنرانی خود پیشنهاد کرد شیوه ی حکومت در اوکراین از «ریاستجمهوری _ پارلمانی» به «پارلمانی_ریاست جمهوری» تغییر یابد لکن تا به امروز این امر عملی نشده است.

تقسیمات کشور اوکراین :

از لحاظ تقسیمات کشوری اوکراین از یک جمهوری خود مختار کریمه و 24 استان تشکیل شده است. شورا های شهری و روستاها نقش مهمی ایفا می کنند و در هر یک از بخش ها، شهر ها و استان ها نماینده رسمی رئیس جمهور اداره ی امور را بر عهده دارد.

اقتصاد و صنعت اوکراین :

اوکراین از نظر صنعتی و اقتصادی دومین جمهوری مهم شوروی سابق پس از روسیه به شمار می‌رفت. اوکراین نه تنها تولید کننده غلات محسوب می شد بلکه مرکز تولید فولاد، استخراج زغال سنگ و آهن،صنایع شیمیائی و مواد غذایی نیز بود. در سال های اولیه ی فرو پاشی شوروی فقدان ساختار های رسمی و قانونی جدید و نوپائی این کشور در عرصه ی اقتصاد بین الملل مانع از بهبود اقتصاد این جمهوری شده بود ولی اخیراً تحولاتی در بخش اقتصاد این کشور بهچشم میخورد . هواپیما سازی، تانک سازی، کشتی سازی، تولید موشک، صنایع اپتیک، ساختماشین آلات سنگین، موتور سازی، لوله سازی، توربین، صنایع فولاد، ادوات کشاورزی،صنایع سبک، صنایع شیمیایی، مواد غذایی، الکترونیک، رایانه، پوشاک، سیمان، موادغذایی، الکترو نیک، رایانه، پوشاک، سیمان، نساجی، و تولید الیاف مصنوعی در زمره ی محصولات صنعتی اوکراین به حساب می آیند.

کشاورزی اوکراین :

اوکراین که خاک سیاه یاچرنوزیوم بخش وسیعی از خاک آن را پوشانده است یکی از غنی ترین اراضی کشاورزی شوروی سابق و منطقه را داراست و انواع گندم، چغندر قند، سیب زمینی، گل آفتابگردان، پنبه،تنباکو، سویا، علوفه، کائوچو، سقز و انواع میوه و سبزی در آن کشت می شود هم چنینسالانه در حدود 9/8 میلیون متر مکعب چوب از جنگل های آن به دست می آید. اوکراین سابق بر این به دلیل تولید انبوه غلات به سیلوی اروپا معروف بود. امروزه نیز سالانه حدود 40 میلیون تن غلات در اوکراین برداشت می شود.

رشد تولیدات بخش کشاورزی : 9/9 درصد

میزان تولید غلات:7/39 میلیون تن (7/25 درصد افزایش نسبت به سال قبل)
میزان تولید گندم: 3/21 میلیون تن

منابع طبیعی اوکراین :

ذخائر غنی زغال سنگ درحوزه ی دونتسبک، ذخائر مهم سنگ آهن در منطقه ی هورلیکا و همچنین سنگ منگنز، گرانیت،گچ، نمک، پتاسیم، کائولن، فسفر و سنگ مرمر از جمله ذخائر معدنی اوکراین میباشند.


 

لیست کل یادداشت های این وبلاگ